Generelle au pair regler og rettigheder

De fleste ophold som au pair bringer glæde og gavner begge parter. Nogle få ophold er dog ikke som forventet og så kan det hurtigt gå galt. Der er naturligvis forskellige grunde til dette. Den største af dem alle er udnyttelse af au pair som billig arbejdskraft. Heldigvis sker dette meget sjældent. For kender du dine rettigheder og opfører dig korrekt, er der altid hjælp at hente.

Der er altid en vej ud. Heldigvis finder udnyttelse af au pairer kun sted i meget sjældne tilfælde. Klager til eksempelvis AuPairWorld udgør mindre end fem procent.

Oplevelser

At være au pair i et andet land giver oplevelser og mindeværdige øjeblikke for resten af livet!

Kultur

Værtsfamilien og dine nye venner kommer alle fra et andet land, så du lærer meget mere om deres kultur

Erfaring

Et udlandsophold giver stor erfaring og hjælper dig senere i livet. Det står nemlig rigtig godt på dit cv

Au pair betyder på lige fod

Hvad er en au pair? Au pair betyder ”på lige fod”, og det er nøjagtigt, hvordan opholdet skal struktureres. En au pair er som en stor datter eller søn, der støtter værtsfamilien med børnepasning og let husarbejde. For disse hjælpsomme gøremål modtager au pairen lommepenge, gratis overnatning og måltider med værtsfamilien og rig mulighed for at deltage i et sprogkursus og opleve den lokale kultur. Det store mål er naturligvis kulturudveksling.

En au pair er naturligvis ikke en rengøringsdame, en husholderske eller en billig arbejdstager. Der er retningslinjer og forskrifter i de forskellige lande vedrørende arbejdstid, au pair løn og de tilladte aktiviteter. Både au pairer og værtsfamilier skal selvfølgelig overholde disse krav.

Arbejdstid og opgaver

Hvor længe skal jeg arbejde? Når jeg at nyde min frihed? Hvilke opgaver skal jeg tage? Dette er alle spørgsmål, der skal diskuteres mellem au pair og værtsfamilien. Det er vigtigt at indgå en dialog fra dag 1, så man undgår manglende aftaler og fejlkommunikation, der hurtigt kan føre til misforståelser og konflikter. Da au pairen bliver en del af værtsfamilien, er det vigtigt at man hurtigt laver forholdsregler. Alle mennesker er forskellige, og vi tænker naturligvis ikke ens. For nogle er det at dække bord, spise middag sammen, tage sig af børnene, mens man ser tv en arbejdsopgave. For andre er det frihed. Specifikke aftaler kræves naturligvis til de forskellige aspekter.

Au pair betyder også fleksibilitet, og det er på begge sider. Det kan være at du arbejde mange timer den ene dag, men har fri den næste. I sidste ende handler det blot om alt går op i en højere enhed og begge parter er tilfredse med opholdet. Kort og godt handler det om at være afbalanceret, hvor begge parter skal sikre gensidig retfærdighed.

Hvad kan du gøre, hvis du føler dig udnyttet?

Hvis du har en fornemmelse af, din værtsfamilie ikke overholder aftalerne inden for de au pair regler, der er aftalt, er det vigtigt du hurtigt agere. Find reglerne i dit værtsland og gennemtjek din kontrakt og hvad du har aftalt med værtsfamilien og registreret skriftligt. Det vigtigste er at indgå en stille og rolig dialog først. Det kan naturligvis kræve en stor indsats, men hellere at begge parter giver sig lidt, i stedet for at det bliver en grim oplevelse. Fremmedsproget og den lokale kultur gør det naturligvis ikke nemmere. Vurder derfor også om det er en kulturforskel, der har ledt til konflikten.

Et godt tip er at føre dagbog for hver eneste dag med arbejdsopgaver og timer, der er lagt i det. På den måde har man noget konkret at kunne vise sin værtsfamilie og de har oftere letter ved at forstå dine utilfredsheder.

Er der intet, der hjælper ift. aftalte au pair regler, bør du annullere dit ophold. Hellere det end at lade sig udnytte yderligere.